Zwemles

Naar schatting kan 45% van de kinderen op Bonaire niet zwemmen! Het aantal kinderen dat een beetje kan zwemmen maar niet op het nivo van zwemdiploma A is vele malen groter!

Help ons mee dit probleem op te lossen!

Zwemles voor alle kinderen.

Kinderen in de leeftijd van 10 tot 16 jaar die niet de financiele middelen hebben om het zwemdiploma A te halen deze lessen toch te kunnen aanbieden middels steun van fondsen, bedrijven en particulieren.

 

Project Zwemles

Met steun van Kansen voor alle Kinderen haalden ook vrijdag 26 juni weer 15 kinderen hun zwemdiploma. Ook in de aankomende zomervakantie gaat stichting Kinderhulp Bonaire ism de zwemopleiding Splash door.

Ben je tussen de 10 en 16 jaar en heb je nog geen zwemdiploma kunnen halen schrijf je dan nu in voor gratis zwemlessen. 5 weken met 3 dubbele lessen per week en diploma zwemmen. Dat moet kunnen! Ga naar https://swimacademysplash.com/zwemles/project-kinderhulp. Vol is vol. dus wacht niet te lang. Ken je ouders of kinderen die dit graag zouden willen deel dan svp dit bericht.

 

De eerste zwemlessen  in 2019 zijn mogelijk gemaakt met de opbrengst van ruim 3000 dollar middels het benefit concert dat Sanne Hans ( Miss Montrial) en haar moeder hebben gegeven op Red Palm Village.  Daarop volgde later een mooie donatie van het armoedefonds uit Nederland van 5000 euro.

Met dit geld hebben we in samenwerking met de swimacadmy Splash een pilot opgezet met kleine groepjes kinderen die geen zwemdiploma hebben en zeker ook niet de financiele middelen hebben dit zelf te kunnen betalen. Om de juiste kinderen de kans te geven werkten we samen met het projectbureau integrale wijkaanpak onderdeel van OLB  Directie Samenleving & Zorg.

In mei 2019 hebben we een subsidieaanvraag ingediend bij het ministerie van Werkgelegenheid en Zorg in het kader van het project Kansen voor alle Kinderen.

Aangezien onze pilot goed was verlopen ontvingen wij maar liefst 30.000 dollar ! 34 kinderen behaalde in 2019 hun diploma’s. In 2020 volgen maar liefst 74 kinderen uit de groepen 8 van de lagere scholen  de zwemlessen en ook zij zullen het diploma gaan halen. Op de agenda staan nu ook zomer zwemlessen voor onze doelgroep.

Via  de scholen facebook zullen we kinderen later informeren.

Om ook in de toekomst zwemlessen te kunnen blijven financieren is er een geweldige samenwerking met de BOB BUS Bonaire getroffen. Roderick Groenman tekende de sponsorovereenkomst met de directie van de BOB BUS waarin is vastgelegd dat 50% van de bus muntjes ad 5 dollar naar kinderhulp gaan. Zie ook  www.bobbusbonaire.com

Project Zwemles in samenwerking met:

Swimacademy Splash

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de swimacademy Splash op Bonaire. Tegen louter kostprijs maken zij het mogelijk het project te doen slagen. Splash bedankt hiervoor !

Hillside Apartments

Hillside stelt het zwembad en de faciliteiten aan ons beschikbaar. De lessen worden dan ook gegeven in het grote zwembad van Hillside. Een uitstekende locatie voor dit project.

Louise Boekestijn van Splash vertelt waarom een zwemmen zo belangrijk is:

‘Om Bonaire veiliger te maken is zwemles ontzettend belangrijk. Ons eiland heeft veel water en dus veel kans op onveilige situaties, te denken aan verdrinking. Door zwemles probeer je onveilige situaties te beperken en creëer je juist een veilige situatie. Maar naast dat zwemmen belangrijk is voor de veiligheid zijn er meer redenen waarom het zwemmen gestimuleerd moet worden:

Ontwikkeling: 

Naast het leren lopen en leren fietsen is kunnen zwemmen voor de zelfstandigheid van groot belang. Wie kan zwemmen heeft meer handelingsvrijheid. Denk aan een heerlijk dagje strand, hij of zij kan gaan en staan waar men wil. Voor kinderen geldt dat toezicht en afhankelijkheid van papa of mama minder nodig is. Dit maakt een dagje strand voor beide partijen een stuk plezieriger.

Gezondheid: 

Tijdens het zwemmen zijn we vol in beweging. We verbruiken veel energie en dit houdt ons fit. Een paar voordelen zijn dat het goed is voor de spieren. In het water heb je geen last van zwaartekracht en schokbelasting, waar je bij het uitvoeren van andere sporten wel mee te maken hebt. Vandaar dat zwemmen wordt gebruikt om therapeutische redenen. Omdat je tijdens het zwemmen bijna ieder spiertje van je lichaam intensief gebruikt bouw je snel spiermassa op.

Vrije tijd besteding:

Veel vrije tijd besteding op Bonaire heeft te maken met water. Denk aan windsurfen, kitesurfen, snorkelen, duiken, boottochtjes naar klein Bonaire etc. Al deze activiteiten vinden plaats op en in het water. Mocht je deze activiteiten willen beoefenen dan zal het nodig zijn dat je goed kan zwemmen. Kunnen zwemmen is en blijft de basis voor wateractiviteiten.

Prestatie sporten: 

Sommige waterratten onder ons kunnen er helemaal geen genoeg van krijgen en gebruiken het zwemmen als sport. Voor de 1 is dit rustig baantjes trekken maar voor de ander misschien wel wedstrijd zwemmen, waterpolo of schoonspringen.

Beroep: 

En als laatste en niet de onbelangrijkste is het kunnen zwemmen ook van belang voor bepaalde beroepen. Zo op Bonaire bijvoorbeeld duikinstructeur, windsurf/kite instructeur maar ook visser, brandweer, politie, werken in de haven. Zonder goede basis van het zwemmen en het behalen van zwemdiploma A vallen deze beroepen uit je bereik. Des te meer belangrijk om het te leren.’